https://www.high-endrolex.com/17

Turistična kmetija Na koncu vasi - Pokuševalec ni sommelier
Logo izletniška kmetija Na koncu vasi

Dear visitor! You can view web pages also in your language using a translator. Click on (top left)

Pokuševalec ni sommelier


jedilnik: Bus1

Goveja juha / Vinska juha / Prleški zrezek / Piščanec z grozdjem / Zapečena ajdova kaša / Zdrobovi hrustavci / Krompirjeva polenta / Sezonska solata / Kvasenica

Bogat menu prleških jedi, kjer izstopata vinska juha in piščanec z grozdjem, kot priloga pa posebnost krompirjeva polenta in zapečena ajdova kaša... oglej si jedilnik


Apartma glamp Na koncu vasi


Dopust, aktivnosti, narava in sprostitve - nočite pri nas!

Apartma sprejme 2 osebi oz. družino do 2+2 osebi


kolesarjenje po ravninah Prlekije in Prekmurja ali po gričih Jeruzalemske vinske ceste (3x el.kolesa), obisk enega od 8 termalnih kopališč v okolici, raziskujte in si oglejte katero od 120 znamenitosti, ki smo jih zbrali za vas, uživajte v kulinariki in vinski ponudbi, in še in še...

Pokuševalec ni sommelier [ Seznam ]

Pokuševalec ni sommelier

V Sloveniji že skoraj dve leti deluje Klub pokuševalcev vina, ki skuša dvigniti raven pitja vina v Sloveniji, hkrati pa potrošnike ozaveščati in jim pomagati izbrati primerno vino.

Klub smo februarja lani po končanem tečaju degustatorja na biotehnični fakulteti v Ljubljani ustanovili usposobljeni pokuševalci, pridelovalci in vinski entuziasti. Z njim smo želeli povezati vse generacije, ki so opravile omenjeni tečaj in ki se želijo vseskozi seznanjati z novostmi v vinskem svetu, ne nazadnje pa smo želeli tudi prek kluba ustvarjati nove trende in organizirati nadaljnja izobraževanja tako za naše člane kot tudi za vse tiste, ki si to želijo postati - nam je pojasnil Tomislav Kalan iz Kluba pokuševalcev vin. Na tečaju se pokuševalci naučijo širokega spektra lastnosti, ki jih je treba upoštevati pri ocenjevanju vina, kot so senzorične lastnosti – videz, okus in vonj –, pa tudi prepoznavanje načina pridelave in zorenje vina ter njegovih najpogostejših napak. "Z vsem pridobljenim znanjem in izkušnjami skušamo v klubu dvigniti raven kulture pitja vina, pa tudi zavestno raven potrošnikov, da bodo na podlagi svojih okusov in preferenc znali izbrati ustrezno vino in da se bodo o njem znali tudi ustrezno izobraziti," je o ciljih in namenu kluba povedal Kalan. Vir: Siol.net  

Pokuševalci se ne ukvarjajo z gostinstvom

Med pokuševalci vina in sommelierji obstajajo pomembne razlike. "Medtem ko pokuševalce vina odlikujejo poglobljeno, strokovno verificirano ocenjevanje vseh karakteristik vina, med katere štejemo ključne parametre vina, kot so kakovost, bistrost in harmoničnost, sommelierje odlikuje umetelnost strežbe ter skladnosti hrane in vina. Pokuševalci se na drugi strani s samo strežbo in gostinsko obrtjo ne ukvarjamo. S svojimi analizami in odkritji lajšamo predvsem nakupne odločitve potrošnikov, na drugi strani pa zagotavljamo primerljivo sliko vsakega vzorca za vse strokovne javnosti ter za vsakega vinarja," je razliko razložil Kalan.  

Tako kultura pitja kot kakovost vin v Sloveniji rasteta

Ocenil je, da se je kultura pokušanja in pitja vina v Sloveniji v zadnjih dveh desetletjih opazno izboljšala: "Od masovne pridelave so se vinarji obrnili h kakovosti, tradiciji in načinom, da v steklenice ujamejo največ naravnih lastnosti posameznih leg." Prav tako so se v tem času tudi izjemno razmahnili načini osveščanja o lastnostih vina in vinski kulturi, kot so združenja, društva in klubi, ki s svojim delovanjem in izobraževanjem še dodatno spodbujajo vinsko kulturo med posamezniki: "V zadnjem času lahko sledimo tudi različnim vinskim dogodkom in festivalom, kjer se lahko posamezniki na enem mestu seznanjajo z vini in jih spoznavajo tudi preko samih vinarjev in prav ti pomembni dogodki so stičišče vinske kulture. Kljub temu pa je Slovenija izgubila eno od svetovno najbolj uveljavljenih vinskih ocenjevanj Vino Ljubljana, kar zagotovo predstavlja manko v slovenskem vinskem prostoru."  

"Vselej je treba slediti svojim občutkom in brbončicam"

Kaj pa bi v klubu svetovali nekomu, ki vin ne pozna dobro, a želi kupiti dobro, kakovostno in ne predrago vino? Kalan meni, da se kupci danes lahko zanesejo na nasvete prodajalcev v večini trgovin in vinotek, priporoča pa, da se pred nakupom dobro seznanimo z etiketo vina, ker bomo tako najbolje vedeli, kdo je pridelovalec in kaj lahko od vina pričakujemo: "Danes vinarji v večini na etiketo napišejo dovolj informacij, da si lahko predstavljamo, kaj je ujeto v steklenico." Priznava pa, da univerzalnega recepta za izbiro primernega vina ni: "Zagotovo je najboljše priporočilo to, da kupec zavestno spremlja dogajanje na vinskem trgu, primerja cenovni razred vin in si morda zapisuje, kaj mu je na vinu všeč: ali je to vonj, okus, struktura, sortnost ali kakšna posebnost, ki preseneti. Vselej je treba slediti svojim občutkom in brbončicam."

Glavni recept, ki ga priporočajo, pa je seveda včlanitev v Klub pokuševalcev vina Slovenije, kjer na različnih dogodkih vseskozi spoznavajo različna vina v družbi priznanih strokovnjakov. Člani lahko postanejo vsi usposobljeni pokuševalci, ki so na ljubljanski Biotehniški fakulteti opravili izobraževanje za pokuševalca vina, mošta in drugih izdelkov iz grozdja in vina. Kot simpatizerji pa se lahko klubu pridružijo tudi tisti, ki tečaja niso opravili. Tako člani kot simpatizerji kluba so deležni popustov na številnih vinskih dogodkih, pa tudi pri nakupih izdelkov in literature, povezane z vinom. Klub pripravlja tudi strokovne in izobraževalne dogodke, na katerih so prisotni vinski strokovnjaki in vinarji. "Na ta način skrbimo, da naši člani vseskozi obnavljajo svoje znanje in se seznanjajo z vinskimi novostmi in trendi v Sloveniji," je pojasnil Kalan. Za več informacij in dodatna vprašanja pa vabijo na svojo spletno stran.  

Nina Vogrin
Foto: Reuters, Maša Vodušek

rubrika: Vino 15.11.2019

oglejte si tudi:

19.+vinska+kraljica+Slovenije
19. vinska kraljica Slovenije
rubrika: Vino

(2015) Pomurski sejem MINISTER DEJAN ŽIDAN V KROGU POKROVITELJEV IN POMURSKEGA SEJMA OKRONAL 19...

nadaljuj z branjem..
Modra+frankinja
Modra frankinja
rubrika: Vino

Vino je žive, temnorubinasto rdeče barve, s sadnim vonjem in polnega okusa, je srednje močno in uravnovešene kislosti...

nadaljuj z branjem..
Izberite+vino+-+nasveti
Izberite vino - nasveti
rubrika: Vino

Svetovati o izboru vina je lahko enostavno, če priporočamo znamke, ki jih poznamo in si jih ne želimo menjati, ali zelo kompleksno če želimo svetovati iz celotne ponudbe v našem področju (tako med proizvajalci samimi, kot tudi med izdelki posameznega proizvajalca)...

nadaljuj z branjem..
Na koncu vasi

Suzana KOLBL

Na naši družinski kmetiji preizkusite dobrote Prlekije, ki jih dopolnimo z vrhunskimi domačimi vini.
Popeljemo vas na ogled znamenitosti, ter priporočimo aktivnosti v prelepi Prlekiji oz. Pomurju.


041 / 340-589

POUDARIMO
Spust po reki MURI

organizirano za skupine

izleti po Prlekiji in Prekmurju
izleti Pomurje

spoznajte lepote Pomurja

Praznovanja

za vašo skupino, obletnice, poroke, obhajila, izleti,..

Vinska kraljica SLO

v letu 2015 - iz naše kmetije Na koncu vasi